Jak jsem chytil nerva aneb představa o volnosti internetu

Je to mu dávno, co jsem si založil email schránku u společnosti volny.cz. Dlouhá léta jsem ji spokojeně využíval i přes různá její omezení. Co jen já, využívala ji celá rodina. S příchodem mobilních zařízení a hned po spuštění jsem zadal SMTP server. Díky tomu ať jsem byl doma či za hranicemi, vše fungovalo, dobře a spolehlivě.

Poslední akvizice, ale bohužel ukázala, jak si některé společnosti představují Internet. K poslednímu měsíci roku 2013 přešla služba emailu volny.cz pod portál centrum.cz. A zde nastal problém.

Portál centrum.cz se jistě považuje za kvalitní, důležitý, inovativní a já nevím jaký jiný ještě. Já osobně jsem jej nepoužíval. Smutné pro mne bylo ukončení poskytování SMTP serveru smtpauth.volny.cz, což jako člověk z IT chápu. Co ale již nechápu je server, že smtp.volny.cz není funkční pro zahraničí.

Tak jsem napsal na podporu, ale jejich odpověď mne omráčila. Podpora SMTP s autorizací je pouze pro IP adresní rozsahy přidělení CZ a SK, jinak musím dávat SMTP server dle ISP. Co to má jako být? Jak to mám chápat? To je volnost internetu? Ano podle společnosti Centrum Holding, ano. Volnost je, že smíte pohybovat jen v Čechách nebo na Slovensku. Jak pojedete jinak tak přeci je funkční webový přístup nebo si dle ISP nastavovat jiné SMTP server. Tohle bylo v roce 2000 ale v roce 2014? A co mobilní zařízení?

Myslím si, že by se společnost Centrum Holding měla zamyslet nad svým chováním a poskytnout standardizovaný přístup k SMTP pro jimi spravované domény bez omezení na nějaké IP či regiony.

Mohlo by se vám líbit...