Drivery a instalace EEE PC 1015np

Obecně

Recenze

Koupě tohoto netbooku můžu jen doporučit. Zpracování přístroje je velice dobré. Na jeho klávesnici se píše výborně, touchpad je dostatečně velký, menší výtku bych měl ke tlačítkům touchpadu – mají nejistý stisk. Výkon platformy ION druhé generace je na netbook výborný.

Doladění

1) Windows 7 ve verzi Starter je na nic – nefunguje zde technologie Nvidia Optimus, která dynamicky přepíná mezi ION grafikou a integrovanou v procesoru Intel GMA 3150, která má zanedbatelnou spotřebu(po restartu lze nastavit pouze jednu z výše uvedených grafik), dále nejde změnit pozadí plochy a hlavně nejde upgradovat paměť RAM na více než 1GB, není zde Aero + další omezení.

Já jsem celý disk zformátoval, rozdělil si ho na 2 polovinu a na jednu provedl čistou instalaci Windows 7 Professional.
Windows 7 instalujte z flashky (min. 4GB), kterou si vytvoříte pomocí nástroje Windows 7 USB/DVD Download tool a DVD Windows 7, (stahujte zde: http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe).

Pořadí instalace ovladačů:

POZOR NA OVLADAČE GRAFICKÉ KARTY!!

2) Následuje instalace ovladačů: Instalujte pouze opravdu nezbytně nutné ovladače, žádné další kraviny od Asusu – zbytečně zpomalují systém a žerou místo v paměti.
Ovladače v balení nejsou, stahujte zde: http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz

ASUS KB Filter Driver
Intel(R) Chipset Software Installation Utility
GraphicsSwitch Utility
Elantech TouchPad Driver
Realtek ALC269 Audio Driver
AW-NB047 Wireless Network Adapter driver
AW-NB047 Bluetooth Driver
POZOR! Ovladač grafiky Nvidia ION si stáhnete z přímo z webu Nvidie a nainstalujte ho. Ten od Asusu nefunguje dobře.
POZOR! Ovladač Intel(R) NM10 AHCI Controller Driver NEINSTALOVAT! Win 7 nainstaluje svůj, díky kterému je disk rychlejší(Testoval jsem v HD Tune).
Nemusíte ani instalovat LAN Atheros Ethernet Driver, Win 7 nainstaluje svůj (funguje bezchybně) – platí, čím méně zbytečných ovladačů, tím lépe. Nic jiného – různé utility od Asusu (ani super hybrid engine, ani caps hook utility) již neinstalujte – odzkoušeno – jsou na nic.

Až jsou všechny výše uvedené ovladače nainstalovány a potřebné restarty provedeny, spustíme nyní nástroj: GraphicsSwitch Utility a nastavíme na řežím Nvidia Optimus. Provedeme restart. DŮLEŽITÉ! Ze stránek Intelu si stáhneme ovládač grafiky Intel GMA 3150 (Na webu Asusu není!) a nainstalujeme ho. Po provedení restartu zkontrolujeme pomocí GraphicsSwitch Utility, zda je nastaven režim Optimus, případně ho znovu nastavíme a restartujeme. Nyní by měl Optimus fungovat bezvadně.

3) DŮLEŽITÉ-ČTETE: Problémový HDD Western Digital:

Pevný disk od WD, kterým je tento netbook osazen, je doslova samozabijak. Elektronika HDD je od výrobce nastavena tak, že HDD po 8-mi vteřinách nečinnosti parkuje svoje hlavičky a zastavuje (není to závada!), takže se v podstatě neustále zapíná a vypíná, což ho ničí. Zkoušel jsem toto opravit pomocí různých utilit (i WDIDLE), ale nepomohlo to. Nakonec jsem to vyřešil prográmkem hdparm.exe -B 254 hda -čtete zde: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=158724&st=0&sk=t&sd=a&start=20

HDD nyní běží neustále a nehrozí mu rychlé opotřebení (Na spotřebu to má minimální vliv, ale data na HDD jsou mnohem důležitější). Problém s HDD je tedy vyřešen.

4) POZOR!Výměna paměti RAM na 2GB:

Tento netbook podporuje operační paměť do výše 2GB. V současnosti v tomto netbooku funguje pouze tato paměť: Crucial 2GB DDR3 1333MHz CL9 SODIMM s typovým označením: CT25664BC1339 !!! Musíte si tedy koupit právě tuto, k sehnání například zde:http://www.***** crucial-2gb-ddr3-1333mhz-cl9-sodimm-pro-ntb-_d185292.html

Nyní by měl mít tento skvělý netbook bezproblémový chod a špičkový výkon.

A ještě pár poznámek na závěr:

-Technologie Nvidia Optimus funguje pouze pod Windows 7 (ani Vista, ani Windows XP)!
-Pro akceleraci HD videa přes grafickou kartu doporučují kodek CoreAVC, je nejrychlejší.
-Přeji všem majitelům hodně zážitků s tímto strojem 🙂

Převzato z obchodu CZC.cz jako komentář.

Mohlo by se vám líbit...