CM 10.2 – rychle a nespolehlivě

Před nějakou dobou jsem psal i CyanogenMod installeru. Dnes bych se chtěl podělit o zkušenosti z provozu CM 10.2 stable verze na mém telefonu Samsung S III (i9300).

Screenshot_2014-01-13-17-42-41Instalace proběhla, jak jsem psal dobře až na dva záseky při spuštění. ROM nabíhá velice rychle. Celkově je ale jinější než bych si přál. Na sto procent funguje HF na bluetooth, což byl problém všech ROM, co jsem měl do té doby.  Stabilita HF je pro mne jako častého uživatele auta s HF velice důležitá a rozhodně ji hodnotím jako krok vpřed. Ostatní Rom co jsem měl před touto, byly s HF velice nestabilní, často se nepřipojovaly či se po krátké době odpojily (většinou po ukončení synchronizace adresáře), což mi přinášelo problémy s nutností znovu připojení na HF.

Co se ROM musí nechat je neskutečná výdrž baterky. Neskutečná tedy pro tento typ telefonů a originální baterky. Pokud telefon používám běžným způsobem, vydrží baterie celý den. Pokud třeba o víkendu jen leží a nic nedělá, vydrží až 34 hodin, kdy při zbytku 15% přejde do úsporného režimu.

Rychlost líného systému CM 10.2 jsem vylepšil instalací nového kernelu určeného pro CM 10.2 ROM. Kernel je upravený uživatelem temasek na XDA-developers (konkrétně verze WOLFSON-temasek 30.10.2013 build 11:15).

Rom je nyní příjemná a svižná, jenže má své ale… To ALE je obrovské, smutné a činí ROM nepoužitelnou.Screenshot_2014-01-13-17-42-30

CM 10.2 pro i9300 se často sekne. Nejčastěji přestane reagovat při větším download z internetu kombinovaném s prací na display. Ze všeho viním drivery modemu, které mám stále ještě ve verzi XXELL4. Jak jsem ale zjistil na forech, tak nejsem jediný nešťastník s touto chybou. Sekání je různě časté, někdy se systém sekne jedenkrát denně, jindy ti stihne i třikrát za hodinu.

Někdy se stane, že při seknutí systému jsou poškozena konfigurační data hlavně u aplikací, které mají vytažený aktivní widget. Stalo se mi to třeba u widgetu aplikace mBank, dále u widgetů pro počasí. Navíc třeba u mého oblíbeného Settings Profiles došlo k poškození konfigurační databáze tohoto programu. Naštěstí záloha vše zachránila.

nes se navíce nabídl OTA upgrade … Musím říci, že mne CyanogenMod zklamal. Jednak není žádná snadno dostupná informace, co je v update opraveno. Patch se mi stejně nenainstaloval. Instalace byla přerušena chybou „Status 7“.

EDIT 17.1.2014: Tak novinka. V systému se kouše aplikace na focení. Udělám foto, ukončím aplikaci a již ji nenastartuji, protože se stále drží portu pro focení. Pomůže až restart. Musím říci, že to je to poslední co jsem čekal. Díky tomu považuji ROM CyanogenMod 10.2 pro Samsung S III za velice nepovedenou verzi.

Celkové hodnocení? Noc moc, systém je líný a pravidelně padá. Jdu hledat něco nového.

Mohlo by se vám líbit...