Můj život s AFWall+

Po odinstalování AVASTu pro Androida (což je spíše vir než antivir) mi scházela jedna velmi zajímavá vlastnost, kterou AVAST měl. Jednalo se o omezení přístupu aplikací na síť. Musím říci, že to byla pro mne jediná skutečně kladná funkcionalita daného programu.

Hledání alternativy nebylo složité, ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, co vlastně chci. Skutečných firewalls pro android moc není. Je pár aplikací co omezují práva přístupu k internetu, ale ty jsem zavrhnul velmi brzy, protože některé aplikace pak nešli pustit. Díky tomu mi padl do oka program AFWall+ (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1957231). Instalace je snadná a rychlá, rovnou z marketu (jo dnes se to jmenuje play :-P). Po instalaci si program vyžádal práva ROOT a už jedeme.

Ovládání je snadné a intuitivní. Pro ty co spíše rozumí češtině nebo naopak raději v angličtině je možno přepínat mezi jazyky, beru jako velice pozitivní. Funkcionalita je přesně to co bych od tohoto programu očekával. Práva je možné nastavovat pro WiFi, 3G a Roaming samostatně. První nastavení je dosti zdlouhavé, ale vyplatí se jít aplikaci po aplikaci a nastavit jednotlivá práva samostatně pro každou jednotlivou aplikaci. Zobrazované jsou všechny programy, bez rozdílu na to, zda požadují přístup k síti či ne. Jak je nastaveno, tak stačí dát „Apply“.

Menu AFWall+Trošku mne znepokojila logika zapínání a vypínaní funkcionality celého programu. V menu se objeví červený štít s nápisem „Disabled“ a to znamená nikoliv požadovanou akci, ale aktuální stav. Tak klik a změnit stav na „Enabled“. Po chvilce přesýpacích hodin je nastaveno.
Funkce je na jedničku. Aplikace pravidel je automatická a provádí se s každou změnou sítě (WiFi na 3G či na Roaming atp.).

Trocha trápení nastane, když jako já po čase zapomenete, že jste AFWall+ instalovali a hlavně nastavili omezení na sítě. První překvapení je, když program plně fungující doma najednou v zahraničí není schopen se připojit k internetu. Mne se to stalo s programem Waze. Protože jsem jej používal jen doma (je to docela žrout dat), tak jsem mu nepovolil Roaming a jaké bylo moje překvapení, když v Anglii nenačetl mapy a stále psal, že není schopen se spojit se servery. Stav byl pro mne tak stresující, že jsem si na omezení v AFWall+ vzpomněl až za dva dny :-D.

Druhé trápení nastane, po instalaci nového programu. AFWall+ jej zařadí na svůj list a nedovolí mu přístup k sítím. Proto je nutné před spuštěním nebo i po něm, když má program problém se sítí kouknout do nastavení v AFWall+. AFWall+ je chytře napsaný, protože nove instalované programy, jsou vždy jako první v listu programu.

K programu mám jednou výtku. Někdy se stane, že program není schopen automaticky nastavit přístup a vypne se. Naštěstí o tomto dá hlášení do status baru a je možné jej znovu z administrace aktivovat. U mne k tomu dochází nejčastěji, když se pohybuji na hranici WiFi a 3G, kdy dojde k rychlému přepnutí z WiFi na 3G a pak zpět.

Celkově považuji tento program za jeden velmi přínosných. Třeba u her omezí zobrazovaní reklam a to lépe než některé AD blockery, navíc to dělá blokování na úrovni iptables. Takže pokud máte rootnutej telefon, tak tento program je jeden z těch co je určíte dobré mít.

Mohlo by se vám líbit...