Správa verzí a já

Tak jsem onehdy musel dělat na projektu s více lidmi. Díky tomu jsem se začal vážněji zabývat verzováním napsaných kódů. Hned v počátku mne napadlo několik řešení.

No začněme tím nejsnazším 😀 co mne napadlo, každý den jsem udělal ZIP projektového direktory. Super manuální práce, bez podpory v IDE (vývojového prostředí jako je Visual Studio, IntelliJ atp.), ale funkční 😆 . Trošku nastal problém s velikostí, protože ZIP vždy obsahoval vše a také distribuce byla složitá. Tak nic necháme to být a vrhneme se na něco profi :-D.

Den první testujeme TFSVSTFS

Team Foundation Server na www.visualstudio.com nebo nějaký GIT? Protože mám nějak blíž k M$ začal jsem s TFS. Nádhera jak to   funguje. Vytvořím repository, stáhnu do VS dle návodu a již jedu … Je to hezká až do chvíle, kdy chci udělat změnu a odbočit do větve (branch). Ten klidně vytvořím, ale je v jiném direktory. Sakra jak tohle budu buildovat? … No jo už to vidím … musím vytvořit „workspace“ a je problém, tohle na poprvé prostě nechápu.

Den druhý hands on lab

Trocha hledání a našel jsem docela hezký dokument týkající se jak pracovat s TFS, je to sice pro jinou verzi VS, ale to mi nevadí. Pro ty co chtějí sami si počíst tak tady je odkaz: vsarbranchingguide.codeplex.com – konkrétně jsem použil dokument „Branching and Merging Guide – Shared Resources HOL.pdf“. Vyrazil jsem krok za krokem. Hmm pro více jak dvou hodinách usilovného snažení jsem na konci návodu a je mi jasno, tohle je strašně složitý. Zítra zkusím něco jiného.

Den třetí git

ExplorerGitTak jsem se vrhnul na GIT. Už jsem o něm hodně četl, několikrát jsem ho i viděl na vlastní oči, ale otestovat jsem se rozhodl až nyní. Hmm po načtení návodů na netu jsem se vrhnul na instalaci Git Bash (http://git-scm.com/)a TortoiseGit (https://code.google.com/p/tortoisegit/). No už to máme na PC tak to ozkoušíme, kdepa

TortoiseGit

k je nějaký server? Jejda těch free je ale kupa … tak jeden namátkou vyberu.

První zkušenosti? Návody píší o tom jak to dělat pomocí Git Bash (command line) a strašně složitě vysvětlují, jak to funguje. Tomu rozumí, ale jak to fun

guje u mne na disku? Už mám projekt a hele v IntelliJ je pro to podpora, no to je nádherné a VS to také umí, jen stačí přihrát rozšíření (pro VS 2012).

Commit a co dál?

Tak jsem něco změnil, IDE mi ukazuje co je změněné, hezké vizuální efekty. Takže návod píše udělat commit a pak push na server. Jak si přejí tak dělám.

IntellJGitData se ukazují na serveru, to je dobrý nyní jak na ty větve? Další návod a další čtení a již píši git branch… . Tak nějaké ty změny. Jéje co jsem to měl původně napsaného? To by možná mělo fungovat jen tím přepnutím na tu větev master. Kdepak a jakpak se to udělá? No jo net. Už to mám, git checkout. V disku zachřoupalo, v direktoráři zalupalo a jéje, kde jsou mé nově napsané věci z té větve? Tak znova checkout do větve. Zase chřoupání, loupání a jsou zpět. Tak to je úžasné, mám jednu složku a GIT mi zajistí dle větve správné soubory, úžasné a takhle si to představuji, kam se TFS hrabe. U gitu již zůstanu.

Mohlo by se vám líbit...